Leefstijlcoaching na transplantatie

Snel meer energie en je kansen verbeteren om zo lang mogelijk met je nieuwe nier te doen.

Wat is het?

Gedurende een traject van een jaar helpt een leefstijlcoach met 3 tot 6 gesprekken om je eigen doelen met betrekking tot een gezonde leefstijl te bereiken.

Bij een niertransplantatie verandert je leven drastisch. Na een geslaagde niertransplantatie plas je afvalstoffen weer uit. Je hoeft dan geen strikt dieet meer te volgen. Wel is het van groot belang een gezonde leefstijl te behouden of weer op te bouwen. Dat betekent fysiek je kracht en conditie weer opbouwen, gezonde en lekkere voeding, goede slaap, ontspanning, etc. De leefstijlcoach helpt je niet alleen tijdens de gesprekken, maar geeft je ook ondersteuning mee voor thuis door middel van een online leeromgeving.

Getransplanteerde nierpatiënten hebben een zeer hoog risico op ontwikkelen hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Veel patiënten ontwikkelen in het eerste jaar na transplantatie problematisch overgewicht, mede door de medicatie. De begeleiding in dit traject helpt je deze risico’s te verminderen en daarmee dat je nieuwe nier goed blijft werken. Je voelt je zelf ook fitter en beter in je vel met een gezonde leefstijl.

Naast getransplanteerde nierpatiënten begeleiden we ook patiënten na andere transplantaties, zoals een levertransplantatie.

Wat houdt meedoen in?

Je start door vrijblijvend kennis te maken met een van de leefstijlcoaches. Vervolgens besluit je of je met de begeleiding door wilt gaan. Ook verder in het traject kun je op ieder moment stoppen.

De leefstijlcoach heeft ervaring met herstellen na nier(pancreas)transplantatie. De coach deelt op jouw verzoek online modules over onderwerpen waar je mee aan de slag wilt, bijvoorbeeld bewegen, slaap, voedselveiligheid, etc. Videobellen vanuit huis is de standaard. Wil je toch graag een keer fysiek afspreken, dan kan dat in een veilige setting in de persoonlijke praktijkruimte van de leefstijlcoach.

De kosten van de leefstijlcoaching worden vergoed vanuit de basisverzekering door alle zorgverzekeraars.

Zo meld je je aan

Plan via onderstaande knop een vrijblijvend adviesgesprek in met onze diëtist en leefstijlcoach.

Tijdens dit gesprek kun je al je vragen stellen en bespreken we samen je deelname aan het programma.

Ervaringen van deelnemers

Gemiddelde beoordeling: 9.3

Beterschappen verandert denken in doen.

De informatie is overzichtelijk en zet aan tot actie. Een jaar geleden gebruikte ik nog een combinatie van bloeddrukverlagers. Nu kan ik, na overleg met mijn arts, deze medicijnen flink verlagen. Met goede voeding en de juiste leefstijl is het dus écht mogelijk zelf je bloeddruk omlaag te brengen.

Lees het volledige artikel van ledenblad Wisselwerking van de NVN hier.
Viola
Groepsprogramma
Met haalbare doelen zet ik nu nog steeds stappen naar een betere gezondheid.

Ik focus mij op dagelijks meer bewegen, voldoende groenten eten en voel mij hierin gesteund door jullie praktische adviezen. Het is heel waardevol dat ik ook na afloop van de cursus in contact ben gebleven met mijn mede-cursisten.
Ineke
Online groepsprogramma
Deelname aan het SLIMMER groepsprogramma voor nierpatiënten heeft mij meer inzicht gegeven in mijn gezondheid.

Eigenlijk wist ik heel weinig over voeding in de pre-dialysefase waarin ik zit, behalve dat zoutbeperkt eten goed is. Ik eet nu veel bewuster, veel meer groente en fruit en nagenoeg geen vlees. Gecombineerd met meer bewegen zorgt dat er voor dat ik dagelijks veel meer energie heb. Nu zet ik een kookclubje op om samen met anderen lekker en gezond te eten.
Peter
Online groepsprogramma
Beterschappen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders