1. Het belang van voedselveiligheid

Voedselveiligheid, dat klinkt misschien een beetje vaag. Want hoe is je voedsel precies veilig of onveilig? Veilig voedsel gaat over eten waar je niet ziek van wordt. Bedrijven die met voedingsmiddelen werken (producenten van voedsel maar ook bijvoorbeeld restaurants) moeten zich in Nederland aan strenge richtlijnen houden. Logisch ook, want er staat veel op het spel. Je kan flink ziek worden als het mis gaat met de voedselveiligheid van een product. 

 

Voedselinfectie

Voedselveiligheid is dus een taak voor bedrijven, maar ook voor jou als consument. En zéker na je transplantatie is het belangrijk dat je hier goed op let. Na de transplantatie slik je medicijnen om afstoting van je donornier te voorkomen. Deze medicijnen onderdrukken je afweer. Daardoor vermindert je weerstand. Je hebt hierdoor meer kans op een voedselinfectie. In ons eten kunnen ziekmakers zitten, zoals bacteriën, virussen of parasieten. Deze zijn niet met het blote oog te zien. Je kan ze ook niet proeven of ruiken. Maar ze kunnen dus wel voor een voedselinfectie zorgen.

 

Een voedselinfectie of een voedselvergiftiging kan klachten als misselijkheid, braken en diarree veroorzaken. Heel soms kunnen voedselinfecties ook ernstige gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een hersenvliesontsteking, acuut nierfalen of een miskraam bij zwanger vrouwen. De kans dat je ziek wordt, is groter als je eigen afweersysteem minder goed werkt door je medicatie. 

 

Veilig eten en drinken

Om te voorkomen dat je ziek wordt, is het belangrijk dat je veilig eet en drinkt. Dat betekent dat je je voedsel hygiënisch behandelt. Dus bijvoorbeeld dat je je handen goed wast en voeding goed bewaart onder de geadviseerde omstandigheden. In het volgende onderwerp van deze module noemen we waar je allemaal op moet letten voor een goede voedselveiligheid.