4. Drink minimaal 2 liter per dag

Het advies is om veel te drinken: minimaal 2 liter per dag. Dit is nodig om de donornier optimaal te laten werken. De minimale 2 liter drinken staat los van het vocht dat je via voeding binnenkrijgt. Het gaat dus echt om vochtinname door te drinken. Kies het liefst voor dranken zonder suiker, zoals water, koffie en thee. Wel kan je bijvoorbeeld een schijfje citroen, wat muntblaadjes of vers of bevroren fruit toevoegen aan je water voor een lekker smaakje. 

Het kan dat je vanuit het transplantatiecentrum een ander persoonlijk advies krijgt over de hoeveelheid vocht die je moet drinken. Je specialist uit het transplantatiecentrum let er bijvoorbeeld op of je al goed plast na de transplantatie. Op basis daarvan krijg je misschien een ander persoonlijk advies. Volg dan dat advies op. 

Oefening! “Watergewoonte”

Het advies is om veel te drinken: minimaal 2 liter per dag. Het is het makkelijkst als het drinken van water of thee een gewoonte wordt. Dan hoef je er niet altijd bewust mee bezig te zijn. Drinken is dan een gewoonte geworden ‘die je nu eenmaal doet’. Voor het vormen van een nieuwe gewoonte helpt het om heel specifiek te zijn in wanneer en in welke context je het nieuwe gedrag wilt doen. Probeer dat hieronder specifiek te beschrijven voor het gedrag ‘water (of ongezoete thee of koffie) drinken’.

Op welke momenten zou het voor jou een goed moment zijn om water (of ongezoete thee of koffie) te drinken? (Bijv. Voor elke maaltijd drink ik eerst een glas water. Of: zodra ik opsta en de badkamer inloop, drink ik een glas water. Of: ik vul een fles water en zorg dat ik die gedurende de ochtend leegdrink).