1. Introductie

Het belang van gezonde voeding na transplantatie 

Goede voeding is belangrijk. Dit is ook zeker het geval na je transplantatie, wanneer je lichaam voedingsstoffen uit je voeding gebruikt om te herstellen. Verschillende studies laten zien dat goede voeding bijdraagt aan een sneller herstel. Ook heb je met gezond eten een kleinere kans op complicaties of problemen na je transplantatie.

In het begin kan het even wennen zijn om weer ‘gewoon’ te eten. Zeker als je lange tijd een strikt dieet hebt gevolgd en bepaalde voedingsmiddelen niet of nauwelijks meer at. Misschien vind je het moeilijk om oude eetgewoonten los te laten. Bijvoorbeeld omdat het oude dieet houvast gaf of omdat je bang bent dat de donornier beschadigt. Maar voor je lichaam en de donornier is het beter als je probeert de richtlijnen voor gezonde voeding te volgen. 

We bespreken de richtlijnen voor gezonde voeding uitgebreid in de module ‘Voeding op lange termijn (>2 maanden na transplantatie)’. In deze module ‘gezonde voeding kort na transplantatie’ bespreken we het belang van eiwit-, energie-, vocht- en zoutinname en voedselveiligheid kort na je niertransplantatie. Werkt de donornier (nog) niet goed? Dan kan een aangepast dieetadvies nodig zijn. Bespreek dit met het transplantatiecentrum en je diëtist.

Oefening! “Barrières en voordelen”

Oke, het is dus belangrijk om gezond te eten. In het stuk tekst dat je net gelezen hebt, staan verschillende voordelen van gezond eten. Maar misschien zijn er voor jou ook wel barrières, dat kan natuurlijk. Bijvoorbeeld dingen die gezond eten voor jou lastig maken. Als dat zo is, schrijf ze dan hieronder op. 

Bedenk of er oplossingen zijn die deze barrières verminderen of zelfs helemaal wegnemen. Zo wordt het makkelijker om gezond te eten. Het kan helpen om dit te bespreken met een vriend, familielid of zorgverlener. Zij hebben weer andere ideeën dan jijzelf!

Dan nu terug naar de voordelen, waarover je in de tekst hierboven hebt gelezen. Welke voordelen van gezond eten vind je voor jezelf het meest belangrijk?

Schrijf hieronder de 3 voordelen van gezond eten op die voor jou persoonlijk het belangrijkst zijn. (Bijv. Een van de voordelen van gezond eten die ik het belangrijkste vind, is dat ik dan meer groente en fruit binnenkrijg. Door het eten van meer groente en fruit heb ik een betere stoelgang.)