Huiswerk week 8

Zingeving

 

Gebrek aan zingeving kan leiden tot psychische klachten als depressie en burn-out. Mensen die werken aan zingeving in hun leven zijn gelukkiger en gezonder. Vrij essentieel dus, dat je bezig bent met de zin van je leven. Maar hoe doe je dat?

Oefening: Huis met 5 kamers

In deze oefening stel je je leven voor als een huis. Het huis van je leven, met daarin 5 kamers:

Werkkamer
Gezondheid-kamer
Vrije-tijd-kamer
Relatiekamer
Zingeving-kamer

Eigenlijk zou je elke dag even in elk van deze 5 kamers moeten zijn, al is het maar om ze te luchten of wat af te stoffen. Elk van deze onderwerpen is belangrijk. Ook als alles goed gaat, is onderhoud belangrijk. Vergelijk het met het poetsen van je tanden: dat doe je elke dag, en niet alleen als je een gaatje hebt. Want dan is het al te laat. 

De ene dag zul je meer behoefte hebben aan een van de kamers dan de andere dag. Als we kijken naar de kamer van zingeving, dan lees je misschien de ene dag een korte inspirerende tekst (bijv het boek  ‘Leven in liefde. Dagelijkse inspiratie voor zinvolle momenten’) of overdenk je het leven in stilte. De andere dag ga je net zoals tijdens de beweegles in gesprek met een dierbare over vragen van zingeving. 

Bedenk voor jezelf hoe je in je dagelijks leven elke dag bezig kan zijn in elk van deze 5 kamers. Het is misschien makkelijk om te bedenken hoe je bezig kan zijn met werk, zoals je baan of het huishouden. Maar hoe werk je dagelijks aan je relaties of zingeving? Wat past daarin bij je? 

Pak een papier en schrijf de 5 kamers voor jezelf op, of teken ze. Zet er dan bij hoe je aan elk van deze kamers dagelijks aandacht kan geven.