5. Eet extra gunstige voeding

Oke, eet extra gunstige voeding. Als je volgens de Richtlijn goede voeding eet dan ben je al super goed bezig. Zelfs als je op weg bent om je meer aan de Richtlijn goede voeding te houden doe je het top. Maar naast de Richtlijnen goede voeding verdienen een aantal andere voedingsmiddelen het ook om in het zonnetje te worden gezet. Voedingsmiddelen waarvan bewezen positieve effecten zijn gevonden op bijvoorbeeld een lagere bloeddruk.

Vette vis vermindert risico op hart- en vaatziekten
Eet 1 keer per week vette vis. Dit wordt ook aanbevolen in de Richtlijn goede voeding, maar benadrukken we nog een keertje extra. De meeste vis (en schaal- en schelpdieren) is rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B6. Vette vis is bovendien rijk aan vitamine D en B2 en bevat vitamine A.

De belangrijkste reden om 1 keer per week vette vis te eten komt door DHA en EPA, onverzadigde visvetzuren die je in vette vis veel tegenkomt. Deze visvetzuren verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een gunstig effect op de bloeddruk. Vette vis is bijvoorbeeld zalm, sardientjes, makreel. Let hier wel weer op hygiënische juiste bereidingswijze (goed verhit, zie module Voedselveiligheid).

Vis eten is dus een goed idee. In vergelijking met vlees bevat vis meer onverzadigd vet. Maar de visvangst zorgt tegelijkertijd voor veel natuur en milieuproblemen. Er is veel overbevissing, bijvangsten zijn groot en zeebodems worden aangetast. Ook kweekvis zorgt voor milieubelasting. Keurmerken zoals MSC en ASC en de VISwijzer kunnen je helpen te kiezen voor duurzaam gevangen vis. Als je vegetariër bent, neem dan in overleg met je leefstijlcoach EPA/DHA als supplement.

Lijnzaad, cacao en nitraatrijke groenten en de bloeddruk
Lijnzaad
Er zijn ook voedingsmiddelen met een positief effect op je bloeddruk: lijnzaad, cacao en nitraatrijke groenten zoals spinazie, rode biet (bietensap), paksoi, sla, bleekselderij en andijvie. Lijnzaad bevat bijvoorbeeld alfa​-l​inoleenzuur, een omega-3-vetzuur. En dat is belangrijk voor je hart en bloedvaten. Daarnaast bevat lijnzaad onder andere vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink en kalium.

Cacao
Met cacao bedoelen we niet een reep melkchocolade of een glas chocomel, want daar is vaak ook nog een lading suiker aan toegevoegd, maar de pure rauwe variant. Rauwe cacaopoeder zonder toegevoegde suiker, een heel erg pure chocolade, of cacaonibs (brokjes rauwe cacao) bevatten veel antioxidanten. Antioxidanten vangen vrije radicalen uit je lichaam op. Vrije radicalen zijn deeltjes in je lichaam die schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Door het ‘vangen’ van die radicalen, helpen antioxidanten tegen deze beschadiging. Daarmee helpen ze mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Nitraatrijke groenten
Ook in nitraatrijke groenten zoals spinazie, rode biet (bietensap), paksoi, sla, bleekselderij en andijvie zitten veel antioxidanten. Nitraatrijke groenten verlagen je bloeddruk en verminderen zo de kans op hart- en vaatziekten. In het verleden is er twijfel geweest over negatieve gezondheidseffecten van het nemen van veel nitraat. Maar die negatieve effecten zijn niet met goed onderzoek bewezen. Integendeel juist! Er is nu veel onderzoek dat laat zien dat nitraatrijke groenten juist een positief effect hebben op je bloeddruk.

Het is dus slim om soms een blokje extra pure chocolade te eten, of een flinke hand extra spinazie door je salade of smoothie te gooien. Baadt het niet dan schaadt het ook zeker niet. Maar onthoud dat er voldoende andere bronnen van antioxidanten zijn, zoals frambozen of paprika. Dus je bent niet afhankelijk van rauwe cacao of nitraatrijke groenten alleen om ze binnen te krijgen. Sterker nog: een gezond en gevarieerd voedingspatroon blijft het belangrijkste.

Oefening! “Extra gunstige voeding”

Hierboven heb je kunnen lezen over extra gunstige voeding.