4. Eet maximaal 6 gram zout per dag

Gemiddeld 80% van het zout in voeding komt uit bewerkte voedingsmiddelen. Maar 20% wordt later zelf toegevoegd. Om minder zout te eten, is het dus goed om minder bewerkt voedsel te kiezen en bewerkt voedsel te vermijden. Ga voor simpele, pure ingrediënten en laat pakjes en zakjes veelal links liggen. Bouillonblokjes, kant-en-klare maaltijden of sausjes, kruidenmixen met zout kan je bijvoorbeeld vervangen door kruidenmixen zonder toegevoegd zout, verse kruiden, zoutarme bouillonblokjes en makkelijke zelfgemaakte maaltijden. 

Zoutinname schatten
Om te schatten hoeveel zout je per dag binnenkrijgt kun je gebruik maken van de Zoutmeter van de Nierstichting. Daarvoor klik je hier. Als je een voedingsdagboek hebt bijgehouden, weet je het nog preciezer. 

Zout en bloeddruk
Door het gebruik van onder andere prednison, ciclosporine (Neoral®) en tacrolimus (Prograft®, Advagraf®, Envarsus®) kan de bloeddruk verhoogd worden. Ook te veel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk zorgt voor een hogere kans op hart- en vaatziekten en is slecht voor je nieren. Het is dus van belang om te zorgen dat je bloeddruk niet te hoog wordt. Minder zout eten kan hier aan bijdragen. 

Het advies blijft om dagelijks niet meer dan 6 gram zout te eten. Houd je aan dit advies. Je hebt wel een klein beetje zout nodig om goed te functioneren. Een te laag zoutgehalte zorgt gek genoeg namelijk ook voor een hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar te weinig zout eten is heel moeilijk. Dat komt bijna niet voor. Zorg daarom dat je wel een paar gram zout per dag binnenkrijgt maar blijf onder die 6 gram. 

Oefening! “Mijn zoutinname”

Als nierpatiënt heb je waarschijnlijk al heel veel gehoord over het belang van weinig zout eten. Je eigen zoutinname heb je ook kunnen schatten in de Zoutmeter of kunnen bekijken in je voedingsdagboek.