We zijn terug en hebben een challenge voor je!

Beste vrienden, geïnteresseerden, cliënten en partners,

(Voor diegenen met weinig tijd, onderaan een volledig gratis 5-dagen programma als ‘voorproefje’ van onze leefstijltrajecten)

De Beterschappen nieuwsbrief is terug van weggeweest. Ook wij vallen soms terug uit onze goede gewoontes door ‘het leven’. In november kreeg Femke Corona, waarschijnlijk een van de laatste Delta’s. Ze is nog steeds aan het herstellen van long-covid, maar ziet weer de eerste patiënten. Ik (Eddie) run Beterschappen nu grotendeels alleen, gelukkig met hulp van ontzettend enthousiaste stagiaires van de universiteit Wageningen. En ook Femke kan stap voor stap weer wat meer doen.

Corona, long-Covid, niet fysiek kunnen afspreken met de groepen van het SLIMMER GLI groepsprogramma voor nierpatiënten met overgewicht, ‘quarantaine estafette’ met het team op kantoor. We zijn 2 jaar verder en het zet nog steeds de toon.

Genoeg geklaagd. Een goed humeur is ook een kwestie van gewoontes. Daarom beginnen we bij Beterschappen de dag altijd met ‘Goed nieuws’ in onze dagstart. En er was afgelopen tijd ook genoeg goed nieuws:

  • Alle getransplanteerde nierpatiënten van het LUMC werden gemaild over leefstijl door Dr. Paul van der Boog.
  • Een heel aanzienlijke groep nefrologen gaf aan meer informatie te willen over leefstijlbegeleiding naar aanleiding van een enquête via de Nederlandse Federatie voor Nefrologie. De NVN maakte deze enquête vanuit ons gezamenlijke ZonMW project met ook GGD, Menzis en samenwerkende fysiotherapeuten. We gaan ze de komende tijd contacteren met meer informatie over de SLIMMER GLI voor nierpatiënten met overgewicht.
  • En niet te vergeten mooie gezondheidsverbeteringen van cliënten. Gisteren vertelde een deelneemster van de SLIMMER GLI dat ze zichzelf nu een 7 geeft voor voeding, waar ze zichzelf eerst een 2.5 gaf. Super belangrijk, want die voeding moet tegenwicht bieden aan medicatie die haar getransplanteerde nier beschermt, maar die ook diabetes kan veroorzaken.

Wat is dan goede voeding? Voor onze deelnemers vatten we het samen in 5 adviezen:

  1. Eet échte voeding. Eet pure en onbewerkte voeding, en vermijd zo al heel veel ongezonde bestanddelen en krijg meer goede dingen binnen.
  2. Eet meer planten. Zorg voor een verschuiving naar meer plantaardig. Eet vaker plantaardige eiwitten en eet meer groente.
  3. Eet extra gunstige voeding. Producten die bewezen je bloeddruk verlagen.
  4. Eet twee of drie verzadigende maaltijden per dag. Neem zo min mogelijk tussendoortjes, zorg ervoor dat je hoofdmaaltijden verzadigen.
  5. Voeding is maatwerk. Er zijn veel verschillende manieren om gezonder te eten.

Voor iedereen die wel wat meer met advies nr 2 wil, maakte onze stagiaire Silke samen met ons een gratis ‘5-dagen Groenten Challenge’.

De challenge gaat niet over hoeveel gram dan precies.

Ook gaat het niet over meer groenten in het avondeten.

We beginnen bij de makkelijkste (en meest over het hoofd geziene) manier van meer groenten binnenkrijgen.

Meer groenten eten tijdens de rest van de dag. Als snack, bij de lunch, bij ontbijt, etc.

Zo krijg je zomaar een pond groente binnen. Oeps. Typte ik nu toch iets over hoeveel gram? De 250 gram van het Voedingscentrum is prima hoor, maar meer is echt beter kan iedere voedingswetenschapper je vertellen.

Het gaat er niet om hoeveel je vandaag of morgen binnenkrijgt. Bij ons gaat het om stap voor stap praktische gewoontes opbouwen die je kunt volhouden.

We maken het je makkelijk met 5 dagen lang een tip in de mail met een korte video en een simpele opdracht. Die noemen we dan een ‘challenge’ :-).

Wellicht kun je daarna één van die 5 tips gelijk makkelijk volhouden. Dat is nog eens gezondheidswinst!

Gewoon doen!

Met gezonde groet,

Eddie van Beterschappen

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beterschappen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders