Waarom wandelen zo goed bij Femke past

Ik (Femke) ben niet echt het type voor een teamsport of voor een sportschool abonnement, overigens wel een aantal jaren gedaan. Nee, ik wandel graag elke dag, weer of geen weer. Er is voor mij geen drempel om te gaan wandelen. Letterlijk is er alleen de drempel van mijn voordeur. Op het weer kun je je kleden, en als ik mijn kinderen om me heen heb dan sleep ik ze lekker mee naar buiten. Vroeger met mijn gezin gingen we regelmatig op vakantie naar wandelgebieden. Zwitserland, Frankrijk, Engeland en ook in Nederland. Wandelschoenen aan, eten en drinken voor onderweg mee in je rugzak en dan uren de natuur in. Als kind hoor je daar natuurlijk over te zeuren en te klagen, maar stiekem genoot ik van al die momenten. En dat gevoel ervaar ik nog steeds. 

Het is voor mij echt nodig dat ik elke dag wandel. Juist als ik druk of onrustig ben. Dat het niet alleen fijn is om te doen, maar ook nog eens gezond is dat is natuurlijk mooi meegenomen. Ik merk bijvoorbeeld op de dagen dat ik lekker veel naar buiten ben geweest, dat ik beter slaap. Daardoor ervaar ik overdag weer minder stress. Het geeft me gewoon een betere balans. Dat is ook het bijzondere aan leefstijl, hoe alles met elkaar verbonden is. Beweeg ik beter, dan slaap ik beter wat vervolgens zorgt voor minder stress. 

Doelloos wandelen vind ik trouwens prima, maar wandelen met doel maakt het nog net wat leuker. Enige tijd geleden besloot ik samen met mijn zus te trainen voor een grote wandeltocht. Een echte grote. Met bepakking. Dat vraagt veel van mijn lijf. Mijn heup is helaas niet meer zoals die een aantal jaren geleden was, maar door het dagelijkse wandelen merk ik dat mijn spieren sterker worden en ik steeds verder kom. 

Een mooie bijkomstigheid is dat zo’n grote wandeltocht samen met mijn zus mij niet alleen qua gezondheid veel geeft, maar het zorgt er ook voor dat ik meer momenten met haar samen door kan brengen. Wat me weer bij het volgende belangrijke aspect van een gezonde leefstijl brengt: zingeving en dankbaarheid. 

Door ervoor te zorgen dat ik dagelijks ga wandelen zorg ik op meerdere vlakken goed voor mezelf. En daar ben ik best een beetje trots op. Mijn boodschap aan een ieder die het wil horen is dan ook: trek die wandelschoenen aan. Wandelen is hot anno 2021! Wandelen beleeft, net als zoveel andere dingen (bijvoorbeeld de broek met wijde pijpen of de ‘slechte’ jaren 80 muziek), momenteel een terechte revival. Tijdens mijn wandelingen maak ik gebruik van de app Ommetje van de Hersenstichting en neuropsycholoog Erik Scherder die inmiddels zeker 680.000 mensen op hun mobiel hebben staan. De app geeft een leuk competitie-element aan je wandelingen. In deze korte video vertelt Erik Scherder de voordelen van een ommetje.

Wil je zelf ook aan je leefstijl werken en kun je daar best wat ondersteuning bij gebruiken? Of ken je iemand die dat wil? Kijk op onze homepagina hoe wij daarin kunnen ondersteunen. We starten bijna met onze ‘Gecombineerde Leefstijlinterventie’, het groepsprogramma voor nierpatiënten met een te hoog gewicht. Er zijn nog een paar laatste plekken vrij. Geïnteresseerd? Plan op de website een vrijblijvend adviesgesprek in met Femke of mail naar interesse@beterschappen.nl 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beterschappen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders