Pak de draad weer op!

Na 2 weken geen wekelijkse nieuwsbrief zijn we er weer. En daarbij volg ik onze eigen visie en adviezen op over gedragsverandering en gewoonten. Die gaan uit van de echte wereld waarin je soms terugvalt van je mooie nieuwe gewoonte.

Onze 4 hoofdadviezen aan deelnemers over gedragsverandering zijn dan ook:

1. Verander je omgeving – het is bijvoorbeeld makkelijker gezond eten als er alleen gezond eten in huis is. Nu hoe je niet de hele week wilskracht in te zetten, maar alleen als je boodschappen doet.
2. Bouw goede gewoonten slim op – Dit is een wetenschap en een kunst. Een beproefde techniek is ‘habit chaining’: Een gewoonte aan een bestaande gewoonte koppelen. Het recept is: Als ik … doe ik daarna ook gelijk …
3. Pak de draad weer op – Deze geldt vandaag voor mij met de nieuwsbrief. Life happens, dus wees mild naar jezelf, maar pak WEL je goede gewoonte weer op. En leer je er iets van? Ik wel deze keer, daarover hieronder mee.
4. Als je zorgen hebt doe er iets aan of vraag om hulp – Ja ook weer zo’n echte wereld punt. Vaak is flink mediteren om van je stress af te komen niet de oplossing. Het helpt even en dat is fijn. Maar toch moet je iets met de heel serieuze oorzaak van je zorgen. En soms kun je dat zelf. Of maak je een plan. Dan doe je daar het eerste ding van, liefst zo klein en haalbaar mogelijk. En soms (en vaker dan we zouden willen) is wat je zelf kunt iemand om hulp vragen.

Pak de draad weer op (een paar excuses en 3 tips waar je zelf wat mee kunt)
We hadden 9 weken zonder onderbreking iedere week een leuke nieuwsbrief gemaakt… En toen hoefden onze jonge kinderen zo’n 3 weken van deze maand niet naar school… en had ik het druk met een financieringsronde voor mijn andere bedrijf. En o ja, op vakantie… je snapt het. Life happens. Wat heb ik inmiddels geleerd over dit soort situaties?

3 tips aan mezelf:

1. Mild naar jezelf – De kunst is om mild naar je zelf te zijn, dit gebeurt. Je kunt niet altijd alles.
2. Alles op alles om weer op te starten – Zet je hele gedragsveranderingstrukendoos in. Nu komt het er op aan WEL weer die goede gewoonte terug op te pakken.
3. Hou het klein – Ook een korte nieuwsbrief is een nieuwsbrief. Ook een hardlooprondje van 15 minuten is een hardlooprondje. Ook één tand flossen is weer een start met tanden flossen. En als je geen tijd hebt om één tand te flossen? Je snapt wat ik bedoel. En als je eenmaal bezig bent doe je die andere tanden misschien gelijk even mee. Of niet, en dat is ook OK! Volgende keer beter, en dan ben je alvast weer terug opgestart.

En dan de bonus tip: Wat leer je ervan? In welke valkuil ben je getrapt. Hoe had je dat voor kunnen zijn? Voor de nieuwsbrieven geldt: We gaan ons proces intern een stuk simpeler maken. En we gaan werken aan een vooraadje. Voor als het leven weer eens gebeurt…

Zijn er bij jou ook goede gewoontes (tijdelijk) gesneuveld? Bedenk dan, dat is OK! Life happens. Wees mild naar jezelf. Wil je die gewoonte toch echt? Zet alles op alles en bedenk hoe klein en simpel je het kunt maken om weer op te starten.

En gaat het om leefstijl en kun je wel wat motivatie en hulp gebruiken? Laat het weten, daar zijn wij van met Beterschappen.

Met gezonde groet,

Eddie van Beterschappen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beterschappen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders