Groen, groener, groente!

Het is inmiddels alom bekend: groenten zijn goed voor je! Helaas eten we er in Nederland nog te weinig van. Slechts vijf procent van alle volwassenen in Nederland eet voldoende groente, de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram per dag. Daarom moet groente meer aandacht krijgen. En dat is precies wat meesterkok Michel Hanssen met zijn nieuwe kookboek ‘Spice Wise Green’ heeft gedaan. Michel werkte als meesterkok bij diverse internationale (sterren) restaurants. Zijn leven veranderde in 2012 totaal, toen bij een hartinfarct zijn hart onherstelbaar beschadigd raakte. Hij kon zijn vak niet meer uitoefenen én hij mocht geen toegevoegd zout meer eten. Dat was even slikken. Sindsdien is het zijn missie om zijn culinaire kennis als ervaringsdeskundige te delen en dagelijkse maaltijden voor iedereen (weer) lekker te laten smaken, zonder toegevoegd zout. 

Zowel Michel als Beterschappen zijn groot liefhebbers van groente, en ook van niet teveel zout. Dagelijkse voldoende groente eten (of drinken) is voor iedereen een heel gezonde keuze. Er is veel onderzoek waaruit duidelijk blijkt dat mensen langer leven door iedere gram groente die ze meer eten. Ook als je een verminderde nierfunctie hebt, is een ruime hoeveelheid groente in je eetpatroon een verstandige keuze. Zo zorgen groenten over het algemeen voor een gezondere zuur-base balans en verlaagt het de bloeddruk. In onze eerder gepubliceerde blog ‘Plant(aardige) voeding’ kun je hier meer over lezen. Er zijn natuurlijk gevallen waarin het ook te veel kan zijn. Als je een zeer lage nierfunctie hebt, denk aan 10-20% nierfunctie, kun je bijvoorbeeld echte problemen krijgen als je te veel groenten en fruit eet omdat je dan (te) veel kalium binnenkrijgt. Je nieren kunnen dan het kalium, dat in principe goed voor je is, niet meer voldoende uitscheiden. Patiënten met een redelijke nierfunctie van 30% of meer adviseren we om dagelijks 250 gram groente (of meer!) binnen te krijgen. Een beetje hulp hoe je dat op een lekkere manier voor elkaar kunt krijgen is dan uiteraard welkom.

Michel neemt steeds één mooie seizoensgroente als uitgangspunt, analyseert deze op smaak en baseert daarop zijn kruidenmengsels. Het levert tal van verrassende recepten op met onder andere bloemkool, bietjes, wortels, paddenstoelen en pompoen. Alle recepten zijn eenvoudig door iedereen te maken. Van een pittige groentestoofpot uit Zuid-Afrika, mediterrane flensjes, Perzische fluwelenrijst en bietenbitterballen, tot aan champignons à la Dordogne en tortilla’s met zoete aardappel. In het tweede gedeelte staan de lekkerste internationale recepten centraal, voorzien van kruiden- en specerijenmixen uit de hele wereld. De verzameling zoutloze sauzen en chutneys achterin het boek maken de maaltijden compleet. We hebben dan ook met plezier Spice Wise Green gelezen. 

Wil je zelf ook aan gezondere voeding en leefstijl werken en kun je daar best wat ondersteuning bij gebruiken? Of ken je iemand die dat wil? Kijk op onze website www.beterschappen.nl hoe wij je daarin kunnen ondersteunen. We starten bijna met onze ‘Gecombineerde Leefstijlinterventie’, het groepsprogramma voor nierpatiënten met een te hoog gewicht. We delen tijdens dit programma graag inspirerende plantaardige recepten met je, door ons samengesteld. Er zijn nog een paar laatste plekken vrij. Geïnteresseerd? Plan op de website een vrijblijvend adviesgesprek in met Femke of mail naar interesse@beterschappen.nl 

Kookboek: Spice Wise Green. Michel Hansen en Bart Nijs. ISBN 9789082315226, €27,50, 208 pagina’s 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beterschappen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders