Gezond de herfst door

Het was een inspirerende webinar over gedragsverandering laatst, met spreker psycholoog Katja Cardol. We kregen tips over hoe gezonde leefstijlveranderingen door te zetten en leerden waarom het zo lastig is om gezonde gewoontes weer op te pakken. Een inspirerende webinar voor zowel de deelnemers als ook voor mij. Want na een intens jaar van corona-regels, thuiswerken en het bijhouden van een gezonde leefstijl was ik wel toe aan een welverdiende zomervakantie. Even heerlijk ontspannen, geen afspraken in de agenda maar vooral veel rust en genieten!

Het doel was om na de zomervakantie mijn gezonde leefstijl weer op te pakken. En toen was het ineens herfst. Voor mij persoonlijk mijn favoriete seizoen. Maar voor velen is de herfst een lastige tijd. Zeker om een gezonde leefstijl vast te houden. Het is vroeg donker ‘s avonds, we voelen ons vaker vermoeid, snotteren meer en zijn meer binnen dan buiten. Maar om je weerstand optimaal te houden is het in de herfsttijd des te belangrijker gezond te eten, voldoende te bewegen en rust te pakken. Zo bevordert voldoende bewegen de gezondheid op fysiek en mentaal vlak. Voldoende beweging draagt bij aan een gezonde bloedcirculatie en ademhaling, sterke spieren, gewrichten en botten. Daarnaast heeft beweging een positief effect op de stofwisseling en lichaamsgewicht, en versterkt het de weerstand. En die weerstand kan je goed gebruiken in de herfst- en wintermaanden. Maar hoe behouden we een gezond ritme of hoe komen we weer terug na een welverdiende zomerstop? We delen 7 tips met jullie om gezond de herfst door te komen.

1. Buiten bewegen. De meeste mensen vinden bewegen in de buitenlucht makkelijker als het mooi weer is. Blijf zoveel mogelijk in je beweegritme zoals je dat de rest van het jaar doet. Misschien ben je met regen en kou geneigd om minder te gaan sporten. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. Ga na het avondeten eerst nog even wandelen, desnoods gewapend met een paraplu, voordat je op de bank ploft.

2. Seizoensproducten. Lukte het in de zomer om lekker veel salades te eten of heerlijk zomerfruit? Probeer dit voort te zetten en eet lekker veel groente en voldoende fruit bij je maaltijden, of als tussendoortje. Ga op zoek naar heerlijke herfstrecepten, met gezonde seizoensproducten. Op de site van het Voedingscentrum staat duidelijk aangegeven welke groente en fruitsoorten bij welk seizoen horen. 

3. Ontspan! Probeer de prikkels van het dagelijkse leven zoveel mogelijk naast je neer te leggen. Pak een goed boek, ga schrijven of probeer nieuwe dingen uit. Ontspanning betekent voor iedereen weer iets anders en misschien vind je wel iets dat jou in een fijne stemming brengt.

4. Een ander slaapritme? Misschien geldt voor jou dat je slaapritme is veranderd nu de dagen wat korter worden. Ga mee met het nieuwe dag- en nachtritme. Pas je slaapritme bijvoorbeeld aan door gedurende een week iedere dag 10 minuten eerder naar bed te gaan en op te staan in plaats van meteen alles om te gooien.

5. Vertel vrienden en familie over je gezonde leefstijl plannen voor de komende tijd. Ze helpen je vast, of nog beter, raken geïnspireerd en doen mee.

6. Neem het jezelf niet kwalijk wanneer het even niet lukt. Dit overkomt namelijk iedereen. De kunst is de draad weer op te pakken en vertrouwen te hebben in het proces. Een gezonde leefstijl heb je voor het leven, een dipje af en toe hoort er bij.

7. Neerslachtige gevoelens in de herfst? Probeer te ontdekken wat je mooi vindt aan de herfst. De kleuren, de kaarsjes, de gezelligheid. Thuis op de bank met een warme kop thee….na een goede natte wandeling.

Wat zijn jouw leefstijldoelen? Wij bieden leefstijlcoaching aan om hier samen mee aan de slag te gaan. Dit kan in groepsverband of individueel. Koms eens langs op www.beterschappen.nl voor meer informatie over ons groepsprogramma, het BeterSLIMMER groepsprogramma voor nierpatiënten met overgewicht, of plan een online kennismakingsgesprek in met Femke om te bespreken wat we voor je kunnen betekenen.

Hartelijke groet, en een fijne gezonde herfst!

Femke van Beterschappen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beterschappen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders