Geen statines maar leefstijl, het verhaal van deelneemster Paula

In deze serie van 3 succesverhalen lees je wat deelname aan één van onze leefstijltrajecten kan betekenen. We vervolgen de serie deze week met het verhaal van Paula. Na een periode van 1:1 leefstijlcoaching, besloot ze zich ook in te schrijven voor ons groepsprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). 

‘Twee jaar geleden ben ik gestart met de 1:1 leefstijlcoaching van Beterschappen. Samen met diëtist-leefstijlcoach Femke heb ik mijn voeding omgebogen naar grotendeels plantaardig en vooral onbewerkt, met veel groenten. Een ontdekkingsreis begon om een juiste balans in goede voeding te vinden. Femke heeft mij de labwaarden leren lezen en met haar enthousiasme en deskundigheid mij een houvast geboden. Men wilde mij aanvankelijk met statines laten starten, maar gelukkig heb ik mijn leefstijl, en vooral mijn eetpatroon, weten te verbeteren. Hierdoor heb ik geen statines nodig. Ik heb veel verbeteringen gemerkt in mijn gezondheid. 

  • Mijn totaal cholesterolwaarde is verbeterd van 6,5 mmol/l naar 5,1
  • Mijn nierfunctie (eGFR) is vanaf de start in 2019 van 46 naar 53 gestegen
  • Ik voel me energieker en fitter

Toch kwam ik langzaam weer in mijn valkuilen terecht: er bestaat namelijk ook ongezond plantaardig voedsel. Mijn gewicht moest nog wat omlaag en ik wil goede spieren krijgen en behouden. Ik ging weer op zoek naar ondersteuning. Op de website van Beterschappen ontdekte ik de GLI. Wat leuk om samen met andere deelnemers (ook allemaal nierpatiënten) en het fantastische team van Beterschappen te werken aan je eigen gezondheidsdoelen! We bewegen, wisselen ervaringen uit en leren veel over voeding en alle overige leefstijlfactoren. En ook dit levert mij weer resultaat op. In de eerste vijf weken ben ik al 3 kg afgevallen!‘ 

Het verhaal van Paula is weer één van de mooie voorbeelden hoe gezonde aanpassingen in leefstijl kunnen zorgen voor het verminderen of zelfs verdwijnen van de klachten en het verminderen of voorkomen van medicijngebruik. Leefstijl is een wisselwerking tussen alle verschillende pijlers (slaap, stress, zingeving, sociale verbinding, voeding, beweging) en heeft in het geval van Paula een groot effect gehad op hoe ze zich voelt (meer energie) en op haar fysieke gezondheid (gewichtsverlies en verbeterde cholesterolwaarden). Bij Paula hebben de aanpassingen in leefstijl als resultaat dat zij geen statines nodig heeft. Wel willen we benadrukken dat in sommige gevallen statines uiteraard nodig zijn om ernstige gezondheidsrisico’s te verminderen. 

Raak je ook geïnspireerd door deze verhalen? En wil je aan de slag om door leefstijl gezonder te worden? Schrijf je in of meld je aan voor één van de mooie initiatieven. Bijvoorbeeld de Nierdaagse van de Nierstichting. Iedereen die van wandelen houdt en stappen wil zetten voor de genezing van nierziekten kan in de maand juli meewandelen met de Nierdaagse. Je bepaalt zelf je wandeluitdaging: met wie, hoe vaak, wanneer, waar en welke afstand je loopt. Meer weten of direct aanmelden? Ga naar nierdaagse.nl om je aan te melden. We herinneren je ook graag nog even aan de leefstijl webinars van nieren.nl ‘Lekker fit de zomer in!’. Je kunt je op de site van nieren.nl nog inschrijven voor de eerste webinar ‘Lekker in je lijf’ van donderdag 17 juni. Tijdens dit webinar over beweging hoor je meer waarom beweging zo goed voor je is, en leer je hoe obstakels te overwinnen zodat je blijft bewegen.

Of schrijf je net als Paula is voor één van onze leefstijltrajecten. Kijk voor ons aanbod op onze site. Ben je geïnteresseerd in deelname aan ons groepsprogramma, de GLI? Een enthousiaste groep deelnemers is inmiddels al enkele weken heel goed bezig!. We zijn momenteel met de werving bezig voor onze tweede GLI groep die na de zomer zal starten. Er zijn nog plekken vrij! Geïnteresseerd? Of ken je iemand die dat wil? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met Femke om te bespreken wat we voor je kunnen betekenen.  

Met gezonde groet, 

Femke van Beterschappen

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beterschappen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders