Een passend programma voor iedereen

Beste vrienden, geïnteresseerden, cliënten en partners,

Laatst had ik (Femke) mij opgegeven voor een online meditatiegroep. Het zou elke week plaatsvinden op een tijdstip waarop het mij goed uitkwam. Klonk goed. Vorige week was de eerste sessie. Ik zat er helemaal klaar voor, en terwijl ik inlogde en alles en iedereen op het scherm zag verschijnen wist ik meteen dat ik niet genoeg ‘research’ had gedaan. Ik had van tevoren niet goed uitgezocht of hun werkwijze en aanpak wel was wat ik zocht. Conclusie: helemaal niks voor mij! Helaas. Maar omdat ik de beroerdste niet ben, heb ik het uur met de groep afgerond. De winst hiervan voor mij was een uur mediteren, en daarna heb ik vriendelijk bedankt voor een volgende keer. Moraal van dit verhaal en wijze les voor mij, verdiep je eerst goed in wat je wilt, en zoek er vervolgens een passende groep of een passend programma bij. Er is zoveel om uit te kiezen.

Dat geldt ook voor leefstijlprogramma’s. Er is niet zo veel aanbod voor nierpatiënten, maar wellicht meer dan je denkt. Naast de leefstijl trajecten die wij aanbieden zijn er ook andere mogelijkheden. Je kunt je bijvoorbeeld wat meer laagdrempelig aansluiten bij een Facebookgroep waar het stimuleren van een gezonde leefstijl centraal staat. Er zijn er honderden, iets lezen van een ander of zelf iets delen en van iedereen duimpjes krijgen kan heel motiverend werken. Let wel op dat je de adviezen in dit soort groepen checkt met een professional of met je eigen gezonde verstand en onderzoek. Als je getransplanteerd bent of als dat binnenkort aan de orde is dan is de facebookgroep Bewegen na Transplantatie een echte aanrader. Er zijn ook andere groepen die wat minder gaan over leefstijl, maar wel specifiek gericht zijn op nierpatiënten- en donoren, de facebookgroep van de Nierpatiënten Vereniging Nederland en het onderonsje nierpatiënten. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een wandelgroep zoals walk&talk, een initiatief om wandelen na transplantatie te stimuleren. Hierbij kun je zowel voor als na transplantatie met anderen getransplanteerden, familieleden en vrienden ervaringen uitwisselen. Ook loopt er vaak een arts of verpleegkundige mee. Je komt in contact met een zogenoemde koploper, een nierpatiënt die als vrijwilliger zo’n groep organiseert, door het contactformulier in te vullen op de website. In verband met Corona ligt dit wel bijna volledig stil. Of je kunt aansluiten op het forum van Nieren.nl, waar onder andere met elkaar over leefstijl wordt gepraat. Je kunt ook als lid van de nierpatiëntenvereniging contact zoeken met anderen die actief met leefstijl bezig zijn. Of misschien biedt je eigen ziekenhuis wel een leefstijlprogramma of ondersteuning door fysiotherapeut of diëtist aan. Denk aan begeleiding om aan te sterken voor aanvang van een operatie of leefstijlbegeleiding tijdens een behandeling en tijdens herstel.

Je kunt uiteraard ook deelnemen aan één van onze leefstijl trajecten. Bijvoorbeeld leefstijlcoaching na niertransplantatie, 1:1 begeleiding, of de Beterschappen SLIMMER GLI voor nierpatiënten met overgewicht, waar je in groepsverband samen met een diëtist, leefstijlcoach en fysiotherapeut aan je gezondheid gaat werken. Er zijn wellicht ook lokaal georganiseerde GLI’s bij je in de buurt, daar zul je wellicht geen nierpatiënten treffen tussen de mededeelnemers. Wat past er bij je?

Afgelopen maand startte de eerste groep deelnemers aan ons nieuwe geheel vergoede leefstijlprogramma voor nierpatiënten met overgewicht, de Beterschappen SLIMMER GLI. Daar zijn we ontzettend trots op! Met een enthousiaste groep deelnemers en een enthousiast team gaan we de komende periode samen aan een extra gezond leven werken. Onze GLI wordt momenteel door bijna alle zorgverzekeraars vergoed en we verwachten dat we er met de laatste twee verzekeraars ook uitkomen. Welke ondersteuning of welk soort programma je ook zoekt, voor jezelf of voor iemand anders, een leefstijlprogramma kan echt een grote verandering betekenen in je leven.

Kijk op onze website www.beterschappen.nl als je meer wilt weten over de inhoud van onze programma’s. Of plan op de website een vrijblijvend adviesgesprek in met Femke. Je kunt je vraag ook mailen naar interesse@beterschappen.nl

Hartelijke groet,

Femke van Beterschappen

1 reactie op “Een passend programma voor iedereen”

  1. Ik ben vandaag voor het eerst op deze pagina. Ik lees hier wel interessante dingen.Ik ben bv de enige getransplanteerde in mijn groep, terwijl er wel een groep schijnt te bestaan met getransplanteerden, zelf een met getransplanteerden met overgewicht. Hoe kom ik dan in deze groep? Ik zou beter passen in een van de twee anderen???

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beterschappen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches