Bewegen en transplantatie

Sinds eind vorig jaar heb ik al van meerdere mensen gehoord over de nieuwe Facebookgroep Bewegen en Transplantatie. Ik ben er ook zelf gaan kijken. Een heel actieve groep. Mensen delen dat ze net zijn gaan wandelen en krijgen daar veel duimpjes voor, anderen delen een grote fietstocht. Er is veel verbinding onderling, begrip voor elkaars situatie, een heel andere sfeer dan andere patiënten Facebookgroepen. Men is lekker actiegericht, lang niet iedereen deelt zelf wat, maar ik denk me zo in dat alle leden er inspiratie uit halen.

Ik dacht eerst dat de groep alleen voor mensen met een getransplanteerd orgaan was, maar ook andere geïnteresseerden, partners, zorgverleners, etc. zijn van harte welkom. Actief lid Frank nodigde me uit om lid te worden. Zo leerde ik ook de oprichters kennen, Rob en Remi. Dit is hun verhaal, we schreven het samen. Super leuk!

Remi en Rob leerden elkaar kennen tijdens een trainingsrit van Stichting Sport en Transplantatie. ‘We kwamen allebei tot de conclusie dat er na je transplantatie geen aandacht was om weer in beweging te komen. Wel was er aandacht voor sporten na transplantatie maar nog niet voor bewegen en leefstijl.’. Eind 2020 stelde Rob aan Remi voor om samen een groep op Facebook te starten. Zo gezegd zo gedaan.

Remi werd door diabetes type I na 30 jaar helaas ook nierpatiënt waarna hij na 2,5 jaar dialyseren in juni 2017 een nier en pancreas mocht ontvangen. Sindsdien heeft hij als missie zo goed mogelijk voor de organen, zichzelf en andere getransplanteerden te zorgen.

Rob is altijd sportief geweest totdat het niet meer ging door zijn nieraandoening. Hij ‘had’ erfelijke cystenieren die voor zijn transplantatie zijn verwijderd. Na 8 weken hemodialyse heeft een lieve vriendin van Rob haar nier gedoneerd waardoor hij aan een nieuw leven kon beginnen.

Ondertussen zijn er bijna 500 leden in de Facebookgroep. De mensen delen hun ervaringen over bewegen maar ook mooie foto’s van waar ze geweest zijn. Er is een ommetje-app en er wordt ook (heel voorzichtig ivm Corona) ‘in het echt’ samen gewandeld of gefietst. We hopen in de toekomst activiteiten te kunnen organiseren om elkaar te ontmoeten. De deelnemers komen uit heel Nederland en doen heel diverse activiteiten. Van de eerste voorzichtige stappen tot lange, intensieve fietstochten en alles daartussen. Er is een samenwerking gemaakt met Walk & Talk om getransplanteerden samen te laten wandelen. Via de Facebookgroep zijn al meerdere ‘koplopers’ gevonden die dit bij hun ziekenhuis organiseren.

De groep is gestart voor iedereen die affiniteit heeft met transplantatie. Eerste doel is dat een ieder op zijn of haar niveau in beweging komt na transplantatie. Dit kan zijn door bijvoorbeeld te gaan wandelen, fietsen, zwemmen etc. Het elkaar inspireren en motiveren is het tweede belangrijke doel. Een groot deel van de groep leest mee en een gedeelte van de groep is erg actief om foto’s te plaatsen, vragen te stellen of te delen wat wel of niet gelukt is deze dag. Het uitwisselen van kennis en ervaring is leidend in deze groep.

Ben je nieuwsgierig geworden, meld je dan aan bij de Facebookgroep Bewegen en Transplantatie en lees eens een tijdje mee. Of nog beter, laat je inspireren om meer in beweging te komen.

Kun je daarnaast ook wel wat extra ondersteuning gebruiken, weet dan dat we met een netwerk van leefstijlcoaches leefstijlcoaching na niertransplantatie aanbieden. Meer informatie en een vrijblijvend kennismakingsgesprek via www.beterschappen.nl. De kosten van het traject worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Met gezonde groet,

Eddie van Beterschappen, ook namens Rob en Remy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beterschappen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders