Wie zijn wij?
Missie
Stichting Beterschap door Leefstijl heeft als missie om nierpatiënten te helpen om zelf hun gezondheid te verbeteren met extra gezonde leefstijl.
Ons belachelijk ambitieuze doel is om 100.000 nierpatiënten te helpen om meer controle over hun gezondheid terug te nemen. Als we dat goed doen betekent dat op lange termijn dat:
– De wachtlijst voor een donornier verdwijnt
– Dialysecentra moeten sluiten of krimpen
– Buitenlandse delegaties komen kijken om van onze sector te leren
– Heel veel nierpatiënten gezonder en gelukkiger zijn
Hoe doen we dat?
We bereiken ons doel als non-profit stichting door:
– Bevorderen van bewustzijn en belang van gezonde leefstijl
– Bevorderen van gezonde leefstijl voor nierpatiënten
– Doen en bevorderen van onderzoek en kennisontwikkeling
– Ontwikkelen en organiseren van gezondheidsbevorderende programma’s
We gaan een paar stappen verder met Beterschappen, als sociale ondernemers:
– We investeren in inhoud, online tools, systemen en organisatie, zodat de leefstijltrajecten schaalbaar zijn en structureel gefinancierd
– We bieden de leefstijltrajecten zelf aan, in samenwerking met partners om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen
Leefstijl en nierziekte
Net als medicijnen zijn leefstijlveranderingen geen wondermiddelen. De mogelijkheden van leefstijl zijn heel verschillend per persoon.
– Onderliggende ziekte. Extra gezonde leefstijl kan de onderliggende ziekte omkeren bij diabetes type 2, of juist heel weinig invloed hebben bij sterk erfelijk gedreven nierziektes.
– Progressiefactoren nierschade. Leefstijl verbetert progressiefactoren van nierschade, denk aan bloeddruk, overgewicht, roken, etc.
– Cardiovasculaire risicofactoren. De meeste nierpatiënten overlijden aan hartaanvallen en beroertes. Leefstijl kan het risico daarop flink verlagen.
– Bijwerkingen medicijnen. Leefstijl kan ook tegenwicht bieden tegen de bijwerkingen van sommige noodzakelijke medicijnen. Een voorbeeld is prednison, met mogelijke bijwerkingen zoals het ontwikkelen van suikerziekte en hoge bloeddruk.
Er zijn al veel grote medische ontwikkelingen geweest voor nierpatiënten, maar met leefstijl staan we juist nog aan het begin. Het is namelijk helemaal niet makkelijk om gewoonten te veranderen. Of om mensen daarbij te helpen.

Eddie van Breukelen
Eddie is ruimtevaartingenieur, ondernemer, ondernemerscoach en nu ook leefstijlcoach. In 2016 verbeterde Eddie zijn eigen gezondheid met voeding en leefstijl. Dat wil hij ook voor andere nierpatiënten. Een jaar later schreef hij mee aan een nascholingsartikel over voeding en nierschade. Er bleek helemaal geen gebrek aan kennis te zijn over voeding en leefstijl! Er was vooral een probleem met hoe zorg in Nederland georganiseerd is. Met Beterschappen wil hij dit helpen oplossen voor nierpatiënten. Binnen het bestaande systeem, maar zo georganiseerd dat het wél kan.

Femke Vlieland
Femke is nierdiëtist, leefstijlcoach en eerstelijns diëtist. Ze geeft les aan diëtetiek- en geneeskunde-opleidingen en begeleidde al meer dan 1.000 nierpatiënten. Als nierdiëtist in het ziekenhuis in het LUMC had ze zeer beperkt tijd per patiënt en ze zag patiënten alleen als de nierziekte al zeer ernstig was, bij dialyse of kort rondom een operatie zoals een transplantatie. Frustrerend. In haar eigen praktijk kan ze maar een beperkt aantal patiënten helpen. Beterschappen is een avontuur om dat allemaal te veranderen.
Raad van advies
De enige manier waarop we onze doelen bereiken is als we heel goed samenwerken. Als we de beste expertise hebben en inschakelen op het gebied van leefstijl, nierziekte en gedragsverandering. Als we precies snappen hoe de dingen werken in de zorg, zodat we binnen de grenzen van het systeem toch dingen voor elkaar krijgen. Als we onze programma’s goed organiseren en zorgen dat zowel patiënten als artsen en verzkeraars weten dat ze er zijn.
Hier ontwikkelen we ons steeds op als team en hier helpt onze raad van advies ons bij.

Dr. Marja Ho-Dac
Directeur NVN Nierpatiëntenvereniging

Prof. Dr. Gerjan Navis
Hoogleraar Nefrologie en Voeding UMCG

Dr. Yvo Sijpkens
Internist - specialisatie metabole disfunctie en leefstijl