Gecombineerde Leefstijlinterventie

Wat is het?

Een leefstijlprogramma (gecombineerde leefstijlinterventie, GLI) voor nierpatiënten. Je krijgt advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Het programma duurt 2 jaar en is gebaseerd op het programma van SLIMMER (één van de drie erkende GLI’s in Nederland). 

Het eerste half jaar word je intensief begeleid. Dit gebeurt tijdens wekelijkse online groepsbijeenkomsten met een fysiotherapeut en tijdens individuele consulten met een diëtist en leefstijlcoach. Vervolgens begeleiden we je nog 1,5 jaar om je nieuwe leefstijl vol te houden. Onderwerpen zoals gezonde eetgewoontes, gezond bewegen, ontspanning en slaap komen aan bod. Ook is er veel aandacht voor het behouden van een gezonde leefstijl op de lange termijn. Zo brengen we je op de hoogte van het sport- en beweegaanbod in je eigen omgeving en kies je op die manier een vorm van beweging die bij je past.

Het resultaat van dit traject is dat je meer grip krijgt op je gezondheid, minder complicaties hebt en hiermee de achteruitgang van de nieren ook positief wordt beïnvloed. 

Wat houdt meedoen in?

In het eerste half jaar:

 • 4 individuele gesprekken met een diëtist-leefstijlcoach waarin je gaat werken aan een persoonlijk leefstijlplan
 • Iedere week een online groepsbijeenkomst met een fysiotherapeut waarin bewegen en andere leefstijlfactoren centraal staan

Volgende 1,5 jaar: 

 • 2 groepsbijeenkomsten
 • 4 individuele gesprekken
 • Ook houd je de support van je mede-deelnemers als je wilt

Gedurende het hele traject:

 • Toegang tot onze online leeromgeving met hier alles duidelijk uitgelegd en rustig na te lezen en te kijken
 • Heldere stappenplannen 
 • Ondersteuning van ons en van je mede-deelnemers. Ook het delen van ervaringen, het elkaar steunen en motiveren tijdens de groepsbijeenkomsten zal heel waardevol zijn 

 De groep bestaat maximaal uit 12 deelnemers.

Online programma

Het gehele programma wordt vanwege COVID-19 online aangeboden. Via online groepsbijeenkomsten en individuele contactmomenten wordt door middel van videobellen contact gelegd. Daarnaast kun je zelf thuis aan de slag met diverse materialen op onze online leeromgeving. Hier kun je alle informatie en de heldere stappenplannen op je eigen tempo lezen en bekijken. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om ondersteuning van de professionals te ontvangen en kun je ervaringen en recepten uitwisselen met mede-deelnemers.

Voorwaarden voor deelname

 • Je hebt een BMI van 25 of hoger
 • Je hebt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (hiervan is sprake wanneer je nierschade hebt)
 • Je hebt een nierfunctie van 30% of hoger
 • Je bent gemotiveerd om gedurende twee jaar aan je leefstijl te werken
 • Je huisarts, nefroloog of praktijkondersteuner verwijst je door 

De kosten van de gecombineerde leefstijlinterventie worden vergoed vanuit de basisverzekering door bijna alle zorgverzekeraars. Ons programma wordt momenteel 100% vergoed door VGZ, Menzis, Achmea/Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid, ONVZ, a.s.r en ENO.

Met CZ/OHRA en DSW zijn we nog in overleg over vergoeding. Aangezien de SLIMMER GLI is aangewezen als basiszorg verwachten we er uit te komen. Ben je bij een van deze verzekeraars verzekerd, neem dan vooral wel contact op.

Zo meld je je aan

Plan via onderstaande knop een vrijblijvend adviesgesprek in met onze diëtist en leefstijlcoach.

Tijdens dit gesprek kun je al je vragen stellen en bespreken we samen je deelname aan het programma.

Ervaringen van deelnemers

Gemiddelde beoordeling: 9.3

Beterschappen verandert denken in doen.

De informatie is overzichtelijk en zet aan tot actie. Een jaar geleden gebruikte ik nog een combinatie van bloeddrukverlagers. Nu kan ik, na overleg met mijn arts, deze medicijnen flink verlagen. Met goede voeding en de juiste leefstijl is het dus écht mogelijk zelf je bloeddruk omlaag te brengen.

Lees het volledige artikel van ledenblad Wisselwerking van de NVN hier.
Viola
Groepsprogramma
Met haalbare doelen zet ik nu nog steeds stappen naar een betere gezondheid.

Ik focus mij op dagelijks meer bewegen, voldoende groenten eten en voel mij hierin gesteund door jullie praktische adviezen. Het is heel waardevol dat ik ook na afloop van de cursus in contact ben gebleven met mijn mede-cursisten.
Ineke
Online groepsprogramma
Deelname aan het Beterschappen programma heeft mij meer inzicht gegeven in mijn gezondheid.

Eigenlijk wist ik heel weinig over voeding in de pre-dialysefase waarin ik zit, behalve dat zoutbeperkt eten goed is. Ik eet nu veel bewuster, veel meer groente en fruit en nagenoeg geen vlees. Gecombineerd met meer bewegen zorgt dat er voor dat ik dagelijks veel meer energie heb. Nu zet ik een kookclubje op om samen met anderen lekker en gezond te eten.
Peter
Online groepsprogramma
Beterschappen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches