Leefstijl en transplantatie – Voedselveiligheid vóór bereiding

Voedselveiligheid, dat klinkt misschien een beetje vaag. Want hoe is je voedsel precies veilig of onveilig? Veilig voedsel gaat over eten waar je niet ziek van wordt. Bedrijven die met voedingsmiddelen werken (producenten van voedsel maar ook bijvoorbeeld restaurants) moeten zich in Nederland aan strenge richtlijnen houden. Logisch ook, want er staat veel op het spel. Je kan flink ziek worden als het mis gaat met de voedselveiligheid van een product. 

Voedselveiligheid is dus een taak voor bedrijven, maar ook voor consumenten. En zéker na je transplantatie is het belangrijk dat je hier goed op let. Na de transplantatie slik je medicijnen om afstoting van je donororgaan te voorkomen. Deze medicijnen onderdrukken je afweer. Daardoor vermindert je weerstand. Je hebt hierdoor meer kans op een voedselinfectie. In ons eten kunnen ziekmakers zitten, zoals bacteriën, virussen of parasieten. Deze zijn niet met het blote oog te zien. Je kan ze ook niet proeven of ruiken. Maar ze kunnen dus wel voor een voedselinfectie zorgen. 

Een voedselinfectie of een voedselvergiftiging kan klachten als misselijkheid, braken en diarree veroorzaken. Heel soms kunnen voedselinfecties ook ernstige gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een hersenvliesontsteking, acuut nierfalen of een miskraam bij zwangeren. De kans dat je ziek wordt, is groter als je eigen afweersysteem minder goed werkt door je medicatie. 

Om te voorkomen dat je ziek wordt, is het belangrijk dat je veilig eet en drinkt. Dat betekent dat je je voedsel hygiënisch behandelt. Dus bijvoorbeeld dat je je handen goed wast en voeding goed bewaard onder de geadviseerde omstandigheden. 

Een goede voedselveiligheid begint al ruim voordat je begint met eten. Hieronder staan verschillende categorieën met aandachtspunten. Het kan best overweldigend zijn om te zien waar je allemaal rekening mee zou moeten houden. En hoe strikt moet je al die adviezen nou eigenlijk opvolgen? Uiteindelijk blijf je uiteraard zelf de baas over wat je eet en drinkt. Dus als je een keer wat meer risico wil lopen om toch van dat stukje gerookte zalm te genieten, dan is dat natuurlijk je eigen keuze. Het is belangrijk dat je de risico’s begrijpt en op basis daarvan een afweging kunt maken. 

We willen je in dit artikel enkele adviezen geven over hoe om te gaan met het waarborgen van voedselveiligheid vóórdat je voedsel bereidt, dus tijdens het kopen, koelen en bewaren. Daarnaast vind je verderop in dit artikel lijsten van transplantatiecentra waarin staat welke voedingsmiddelen je beter wel of niet kunt nemen en waarom. In het volgende artikel besteden we aandacht aan voedselveiligheid tijdens en na bereiding.

Kopen 

Let op de lijsten met risicoproducten en de houdbaarheidsdatum van de producten die je koopt. Voor bederfelijke producten is het belangrijk dat ze worden gegeten voor de TGT-datum (te gebruiken tot). Gebruik een koeltas om bederfelijke en diepvriesproducten naar huis te vervoeren. Berg de producten thuis zo snel mogelijk op in de koelkast of in de vriezer.