Leefstijl en transplantatie – Herstel direct na transplantatie

Goede voeding is belangrijk. Dit is ook zeker het geval na je transplantatie, wanneer je lichaam voedingsstoffen uit je voeding gebruikt om te herstellen. Verschillende studies laten zien dat goede voeding bijdraagt aan een sneller herstel. Ook heb je met gezond eten een kleinere kans op complicaties of problemen na je transplantatie.

In het begin kan het even wennen zijn om weer ‘gewoon’ te eten. Zeker als je lange tijd een strikt dieet hebt gevolgd en bepaalde voedingsmiddelen niet of nauwelijks meer at. Misschien vind je het moeilijk om oude eetgewoonten los te laten. Bijvoorbeeld omdat het oude dieet houvast gaf. Of omdat je bang bent dat het donororgaan beschadigt. Maar voor je lichaam en het donororgaan is het beter als je probeert de richtlijnen voor gezonde voeding te volgen.

In dit artikel bespreken we het belang van eiwit-, energie-, vocht- en zoutinname en voedselveiligheid kort na je transplantatie. Werkt de donornier (nog) niet goed? Dan kan een aangepast dieetadvies nodig zijn. Bespreek dit met het transplantatiecentrum en je diëtist.

 

1. Eet kort na de transplantatie voldoende calorieën

Het is belangrijk om voldoende te eten en drinken na je operatie. Na een operatie worden de reserves van het lichaam gebruikt voor het herstel. Deze reserves moeten weer worden aangevuld met de juiste voeding in voldoende mate. 

Je mag na je transplantatie dus iets meer eten dan normaal. Maar overdrijf het niet. Als je een normaal gewicht hebt, eet dan in de eerste weken na je transplantatie ongeveer 20% meer dan wat je voor de transplantatie at. Dat is ongeveer 400 extra kilocalorieën per dag. Om je een beeld te geven: dat zijn 2 sneetjes volkorenbrood met pindakaas. 

En heel belangrijk, ga na de eerste weken ook weer minder eten. Extra eten voor herstel is iets van de eerste weken tot 3 maanden. Heel veel getransplanteerde patienten komen teveel aan in het eerste jaar na transplantatie en krijgen de kilo’s er daarna heel moeilijk weer af.

Wil je preciezer weten hoeveel calorieën je nodig hebt op een dag? Lees dan het stuk hieronder.